Polidimetylosiloksany w środowisku człowieka - Mojsiewicz-Pieńkowska, K.; Łukasiak, J. (Polimery, 2022)
Przedstawiono ogólną charakterystykę polidimetylosiloksa-nów (PDMS) i ich specyficzne właściwości. Szczegółowo omówiono obszary kontaktowania się człowieka z PDMS (farmacja, medycyna, żywność, kosmetyka). Szczególną uwagę zwrócono na problemy toksykologiczne związane ze stosowaniem PDMS, podkreślając przy tym konieczność rozwoju technik identyfikacji i oznaczania PDMS w preparatach farmaceutycznych, żywności oraz próbkach biologicznych. Podano przykłady zastosowania do tych celów metod IR, FT-IR, ATR FT-IR, ASA, NMR, GC/AED oraz GC/MS.