Data publikacji : 2022-08-23

Nowe aromatyczne poliamidoimidy - synteza oraz właściwości termiczne i fotoluminescencyjne

Abstrakt

Otrzymano nowe aromatyczne poliamidoimidy (PAI) na drodze wysokotemperaturowej polikondensacji uprzednio zsyntetyzowanych we własnym zakresie kilku różnych diamidodibezwodników i trzech rozmaitych diamin: 1,5-diaminonaftalenu, 4,4'-(heksafluoroizopropylideno)dianiliny bądź 2,6-diaminoantrachinonu. Budowę chemiczną uzyskanych PAI potwierdzono metodami FT-IR i NMR oraz analizą elementarną. Badane poliamidoimidy charakteryzują się dużą odpornością termiczną zarówno w atmosferze azotu, jak i powietrza oraz wysoką temperaturą zeszklenia mieszczącą się w przedziale 220-265°C. Ocena właściwości optycznych i fotoluminescencyjnych PAI w roztworze N-metylopirolidonu-2 wykazała, że emitują one, w zależności od struktury, światło o długości fali z przedziału 405-572nm.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Grabiec, E., Schab-Balcerzak, E., Czaja, M., Bodył, S., Grobelny, Ł., & Kurcok, K. (2022). Nowe aromatyczne poliamidoimidy - synteza oraz właściwości termiczne i fotoluminescencyjne. Polimery, 53(6), 425-432. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1325