Data publikacji : 2022-08-26

Synteza i właściwości membran hydrożelowych na podstawie chitozanu oraz alginianu sodu

Abstrakt

Badaniom poddano membrany hydrożelowe formowane z kompleksów polielektrolitowych (PEC) otrzymanych w wyniku reakcji chitozanu z alginianem sodu. Tworzenie kompleksów potwierdzono techniką FTIR. Tak zwany stan wody (state of water) w membranach o różnej całkowitej zawartości wody (Wc) scharakteryzowano z zastosowaniem metody skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Wyróżniono trzy różne typy wody w membranach hydrożelowych: wodę wolną, wodę związaną z polimerem ulegającą wymrożeniu i wodę związaną z polimerem nieulegającą wymrożeniu. Określono zawartość wody ulegającej wymrożeniu (Wf) i nieulegającej wymrożeniu (Wnf) w membranach o różnej wartości Wc oraz ciepło topnienia wody ulegającej wymrożeniu (?Hm). Na podstawie przebiegu krzywych DSC wyciągnięto wnioski dotyczące mikroheterogenicznej struktury membran formowanych z badanych PEC. Ustalono, że ciężar cząsteczkowy chitozanu wywiera niewielki tylko wpływ na stan wody w badanych membranach.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Gierszewska-Drużyńska, M., & Ostrowska-Czubenko, J. (2022). Synteza i właściwości membran hydrożelowych na podstawie chitozanu oraz alginianu sodu. Polimery, 52(7-8), 517-523. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1445