Data publikacji : 2021-01-12

Degradacja i właściwości fizyczne bionanokompozytów skrobi palmy cukrowej wzmocnionej nanowłóknami celulozowymi tej palmy

Abstrakt

Zbadano szybkość degradacji nanowłóknistej celulozy wyizolowanej z palmy cukrowej (Arenga pinnata) (SPNFCs) oraz skrobi wydzielonej przez ekstrakcję z rdzenia pnia tej palmy (SPS). SPNFCs uzyskiwano z włókien palmy cukrowej, poddawanych homogenizacji pod wysokim ciśnieniem w 5, 10 lub 15 cyklach, otrzymując nanowłókna celulozy o różnej długości i średnicy. SPNFCs wprowadzano do SPS uplastycznionego mieszaniną (1 : 1) glicerolu isorbitolu. Metodą odlewania z roztworu wytwarzano błony nanokompozytowe SPS/SPNFCs-5, SPS/SPNFCs-10 i SPS/SPNFCs-15. Test glebowy procesu biodegradacji wykazał, że SPS ulegało szybszej degradacji, tracąc 85,76% swojej masy w ciągu 9 dni, w porównaniu z ubytkiem masy 69,89% w wypadku bionanokompozytu SPS/SPNFCs-15. Na podstawie analizy metodą skaningowej mikroskopii elektronowej z emisją polową (FE-SEM) stwierdzono dużą kompatybilność między nanowłóknami SPNFCs i biopolimerową osnową SPS.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Atikah, M. S. N., Ilyas, R. A., Sapuan, S. M., Ishak, M. R., Zainudin, E. S., Ibrahim, R., Atiqah, A., Ansari, M. N. M., & Jumaidin, R. (2021). Degradacja i właściwości fizyczne bionanokompozytów skrobi palmy cukrowej wzmocnionej nanowłóknami celulozowymi tej palmy. Polimery, 64(10), 680-689. https://doi.org/10.14314/polimery.2019.10.5