Data publikacji : 2022-09-01

Żelowanie poli(chlorku winylu) w procesie walcowania

Abstrakt

Zbadano przebieg żelowania PVC w procesie walcowania nieplastyfikowanej mieszaniny suspensyjnego PVC zawierającej stabilizator i smar. Omówiono wpływ czasu (6-900 s) i temperatury (130-200 °C) walcowania na strukturę, stopień żelowania PVC (G) oraz właściwości przetwórcze i mechaniczne [masowy wskaźnik szybkości płynięcia (MFR), wytrzymałość na rozciąganie, udarność] badanej mieszaniny. Czas żelowania (tż) zdefiniowano jako krotność (k) przejścia wsadu przez szczelinę pomiędzy walcami. Zmiany struktury oceniano metodą mikroskopii optycznej i skaningowej mikroskopii elektronowej. Stwierdzono, że zarówno temperatura walcowania, jak i czas żelowania (działania sił ścinających) w istotny sposób wpływają na strukturę PVC. Wzrost temperatury walcowania skraca czas utworzenia płata ciągłego. Zaobserwowano, że w temperaturze niższej następuje skuteczniejsze rozkruszanie ziaren, stopień zżelowania G osiąga mniejszą wartość, niż w temperaturze wyższej. W wyższej temperaturze dłużej zachowują się elementy ziarniste, jednak stopień zżelowania jest większy i dlatego właściwości mechaniczne są lepsze. Po przekroczeniu temp. 180 °C właściwości te ulegają pogorszeniu ze względu na zbyt dużą wartość G.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Piszczek, K. (2022). Żelowanie poli(chlorku winylu) w procesie walcowania. Polimery, 50(6), 441-448. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1651