Data publikacji : 2022-09-01

Porównanie wpływu wybranych handlowych stabilizatorów suspensji na niektóre właściwości ziarna poli(chlorku winylu). Cz. 1, Wpływ na rozkład wymiarów ziarna

Abstrakt

Porównano wpływ składu dwuskładnikowych mieszanin wybranych handlowych stabilizatorów suspensji na rozkład wymiarów ziarna (r.w.z.) i niektóre inne własciwości (liczbę K, gęstość nasypową, absorpcję plastyfikatora) suspensyjnego PVC. Przedmiotem badań były 3 stabilizatory typu I-rzędowego poli(alkoholu winylowego) (PVAL) o bardzo zbliżonym stopniu hydrolizy (71-72 %), jeden stabilizator typu II-rzędowego PVAL oraz zaliczana do stabilizatorów I-rzędowych pochodna metylohydroksypropylocelulozy (MHPC). Z produktów tych sporządzano dwuskładnikowe mieszaniny różniące się rodzajem i udziałem składników. Suspensyjną polimeryzację chlorku winylu prowadzono w skali laboratoryjnej w temperaturze zależnej od pożądanej wartości liczby K polimeru (53 oC, 57 oC i 64 oC). Badano r.w.z. i wymienione uprzednio właściwości PVC otrzymanego w każdej temperaturze, typując mieszaniny powodujące powstawanie produktów o najkorzystniejszej pod względem przetwórczym charakterystyce granulometrycznej, czyli o najwęższym r.w.z. i możliwie minimalnym udziale (bądź nawet braku) nadziarna i podziarna. Wyniki pracy wskazują, że handlowe stabilizatory nawet o zbliżonych właściwościach nie mogą być stosowane zamiennie, albowiem jedynie odpowiedni dobór ich rodzaju i ilości umożliwia otrzymywanie PVC o dobrych właściwościach przetwórczych.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Abramowicz, A. (2022). Porównanie wpływu wybranych handlowych stabilizatorów suspensji na niektóre właściwości ziarna poli(chlorku winylu). Cz. 1, Wpływ na rozkład wymiarów ziarna. Polimery, 50(7-8), 593-600. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1668