Data publikacji : 2022-09-01

Rozpuszczalne w wodzie karbamoiloetylowane pochodne skrobi ziemniaczanej. Cz. I. Synteza i struktura

Abstrakt

Opisano dwie metody syntezy karbamoiloetylowanych pochodnych skrobi (CrES) obejmujące etapy degradacji (chemicznej bądź enzymatycznej pod wpływem a-amylazy) oraz etap reakcji addycji z akryloamidem. Zbadano wpływ warunków degradacji enzymatycznej (biodegradacji) na rozpuszczalność w wodzie CrES, lepkość jej roztworów wodnych, stopień podstawienia (DS) i ciężar cząsteczkowy. Scharakteryzowano wpływ opisanej modyfikacji skrobi na zmiany struktury jej powierzchni.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Rupiński, S., Brzozowski, Z. K., & Skwara, K. (2022). Rozpuszczalne w wodzie karbamoiloetylowane pochodne skrobi ziemniaczanej. Cz. I. Synteza i struktura. Polimery, 50(11-12), 821-830. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1693