Data publikacji : 2022-11-17

Wpływ spieniania chemicznego na strukturę i wybrane właściwości PA6 wzmocnionego włóknem szklanym

Abstrakt

Zbadano wpływ procesu spieniania chemicznego na strukturę (SEM) oraz wybrane właściwości
poliamidu 6 wzmocnionego włóknem szklanym (30, 60 % mas.). Oznaczono gęstość, właściwości
mechaniczne przy rozciąganiu i udarność Charpy’ego. Jako porofor stosowano Hydrocerol ITP 825
w ilości 2% mas. Wielkość porów i stopień spieniania zależały od odległości od punku wtryskiwania.
Najmniejszą wielkość porów (64 μm) stwierdzono w przypadku poliamidu zawierającego 60% mas.
włókna szklanego.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Konczal, N., Nowinka, B., & Bieliński, M. . (2022). Wpływ spieniania chemicznego na strukturę i wybrane właściwości PA6 wzmocnionego włóknem szklanym. Polimery, 67(10), 475-482. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.10.1