Data publikacji : 2011-04-30

Nowe aromatyczne poliestroamidy: synteza i właściwości

Abstrakt

W wyniku polikondensacji 5 różnych diamin aromatycznych z chlorkiem kwasowym zawierającym grupy estrowe [dichlorkiem bis-3-oksybenzoilotereftaloilu o wzorze (I), schemat A], otrzymano szereg różniących się budową chemiczną nowych aromatycznych poliestroamidów (IIIa)-(IIIe) (schemat D, rys. 1 i 2). Produkty te charakteryzowały się dość dużym ciężarem cząsteczkowym [(72-229) · 10³] oraz niewielką polidyspersyjnością mieszczącą się w przedziale 2,0-3,7 (metoda GPC, tabela 1). Ich dobra rozpuszczalność w N-metylopirolidynonie umożliwiła uzyskanie na ich podstawie wylewanych przezroczystych, giętkich folii grubości 5-40 μm. Przedstawiono wyniki badania poliestroamidów metodami analizy termograwimetrycznej (TGA, rys. 3) i różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC, tabela 2, rys. 4). Szczególnie dużo miejsca poświęcono interpretacji wyników uzyskanych metodami dynamicznej analizy mechanicznej w przedziale od -100 °C do +260 °C (rys. 5-9, tabela 2) oraz właściwościom cieplnym (rys. 3 i 4, tabela 2). Podkreślono przy tym, że badane polimery odznaczają się bardzo dobrą odpornością cieplną (początkowa temperatura rozkładu przekracza 340 °C). Ich temperatura zeszklenia mieści się - w zależności od budowy chemicznej - w przedziale 190-220 °C.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Sava, I. (2011). Nowe aromatyczne poliestroamidy: synteza i właściwości. Polimery, 56(4), 263-270. Pobrano z http://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/915