Data publikacji : 2010-08-30

Synteza i charakterystyka kopolimerów poli[(alkohol winylowy)-to-(kwas asparaginowy)]

Abstrakt

W artykule opisano syntezę kopolimerów alkoholu winylowego i kwasu L-asparaginowego prowadzoną metodą polikondensacji rozpuszczalnikowej z zastosowaniem octanu manganu jako katalizatora. Otrzymano dwa kopolimery, w których stosunek molowy jednostki strukturalnej poli(alkoholu winylowego) (PVA) do kwasu asparaginowego wynosił 10/0,5 i 10/1 [odpowiednio, PVA-/co-Asp (10/0,5) i PVA-/co-Asp (10/1)]. PVA oraz kopolimery badano metodą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FT-IR), a kopolimery także metodą magnetycznego rezonansu jądrowego (aH NMR). Wyznaczano także ciężar cząsteczkowy (Mω) oraz graniczne liczby lepkościowe ([η]] tych polimerów. Za pomocą układu do jednoczesnej analizy termograwimetrycznej i skaningowej kalorymetrii różnicowej (TG-DSC) zbadano i porównano stabilność termiczną PVA i jego kopolimerów. Określano także potencjał elektrokinetyczny dyspersji wodnych PVA i kopolimerów oraz wymiary i polidyspersyjność cząstek kopolimerów.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Tudorachi, N., & Lipsa, R. (2010). Synteza i charakterystyka kopolimerów poli[(alkohol winylowy)-to-(kwas asparaginowy)]. Polimery, 55(7-8), 562–567. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1041