Data publikacji : 2022-09-20

Właściwości termiczne i przetwórcze modyfikowanego poli(L-laktydu): rola pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego

Abstrakt

Zbadano wpływ zawartości pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego (NAPAH), temperatury stopu (170−200°C) i szybkości chłodzenia (1-20°C/min) na nukleację poli(L-laktydu) (PLLA). Zwiększenie zawartości NAPAH (0,5-3,0% mas.) miało pozytywny wpływ na krystalizację PLLA, natomiast wzrost szybkości chłodzenia i temperatury ogrzewania negatywny. W przypadku krystalizacji izotermicznej prowadzonej przez długi czas (180 min), proces topnienia zależał tylko od temperatury krystalizacji. NAPAH wpływał również na temperaturę zimnej krystalizacji, zmniejszał stabilność termiczną i poprawiał właściwości przetwórcze PLLA (MFR).



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Huang, H. ., Cai, Y., & Zhao, L. . (2022). Właściwości termiczne i przetwórcze modyfikowanego poli(L-laktydu): rola pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego. Polimery, 67(9), 423–432. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.9.3