Data publikacji : 2022-08-26

Wpływ liniowo spolaryzowanego światła czerwonego i zielonego na proces depolimeryzacja-repolimeryzacja polisacharydów w ziarnie skrobiowym

Abstrakt

Wodne zawiesiny skrobi kukurydzianej, kukurydzianej woskowej i ziemniaczanej naświetlano w ciągu 5-50h liniowo spolaryzowanym światłem (LPL) długości 480-560nm (zielonym) i 600-680 nm (czerwonym). Na podstawie wyników oceny produktów metodami DSC (kinetyka żelowania), spektrofotometrycznie oznaczanego zabarwienia w reakcji z jodem (BV), granicznej liczby lepkościowej ([?]), dyfraktometrii rentgenowskiej oraz badania kinetyki ?-amylolizy (tabele 1 i 2, rys. 1 i 2) ustalono, że podobnie jak zastosowane we wcześniejszych pracach białe LPL - barwne LPL powodowało depolimeryzację, a następnie repolimeryzację polisacharydów, tj. amylozy i amylopektyny. Ilościowe efekty naświetlania zielonym i czerwonym LPL są na ogół niezbyt wielkie i zależą od botanicznego pochodzenia skrobi, natomiast jakościowy charakter zmian pod wpływem kolorowego LPL jest taki sam jak w przypadku białego LPL.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Janas, P., & Tomasik, P. (2022). Wpływ liniowo spolaryzowanego światła czerwonego i zielonego na proces depolimeryzacja-repolimeryzacja polisacharydów w ziarnie skrobiowym. Polimery, 52(11-12), 874–879. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1483