Data publikacji : 2022-08-30

Enzymatyczna i hydrolityczna degradacja poli(e-kaprolaktonu) w warunkach naturalnych

Abstrakt

Badania obejmowały degradację środowiskową poli(e-kaprolaktonu) (PCL) w rozmaitych warunkach naturalnych, a także w środowisku eliminującym działalność organizmów żywych. Przebieg degradacji oceniano na podstawie zmian masy PCL oraz jego ciężaru cząsteczkowego i struktury powierzchni w warunkach różnej temperatury i pH środowiska. Ustalono, że w badanych naturalnych środowiskach degradacja jest rezultatem hydrolizy zarówno enzymatycznej (powodującej degradację powierzchni i zmieniającej jedynie masę, a nie ciężar cząsteczkowy próbki), jak i chemicznej (będącej przyczyną obserwowanego zmniejszenia ciężaru cząsteczkowego). Decydującą rolę w procesie przebiegającym w warunkach naturalnych odgrywa hydroliza enzymatyczna.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Krasowska, K., Hejmowska, A., & Rutkowska, M. (2022). Enzymatyczna i hydrolityczna degradacja poli(e-kaprolaktonu) w warunkach naturalnych. Polimery, 51(1), 21-26. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1495