Data publikacji : 2021-01-12

Wpływ dodatku gumy ksantanowej i gumy guar na właściwości reologiczne pian wytwarzanych metodą ciągłą

Abstrakt

Zbadano wpływ dodatku hydrokoloidów – gumy ksantanowej i gumy guar – na właściwości reologiczne wytwarzanych metodą ciągłą pian spożywczych na bazie albuminy jaja kurzego. Spienianie prowadzono w zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe aparacie kolumnowym z dodatkowym napowietrzaniem. W celu określenia parametrów reologicznych wykonano test pętli histerezy. Wyniki badań opisano z zastosowaniem równania Ostwalda-de Waele. Scharakteryzowano wpływ dodatku hydrokoloidu na właściwości reologiczne otrzymanych pian oraz opisano efekty synergistyczne użytych hydrokoloidów.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Kabziński, M., Neupauer, K., Nowak, M., Kruk, J., & Kaczmarczyk, K. (2021). Wpływ dodatku gumy ksantanowej i gumy guar na właściwości reologiczne pian wytwarzanych metodą ciągłą. Polimery, 64(7-8), 538–541. https://doi.org/10.14314/polimery.2019.7.11