Data publikacji : 2022-09-01

Poliamidy aromatyczne zawierające segmenty chalkonylowe podstawione m-fenylenodiaminą

Abstrakt

4'-(b-hydroksyetoksy)chalkonylowy ester kwasu 3,5-diaminobenzoesowego i trzy rodzaje kwasów dwukarboksylowych użyto jako monomery w reakcji polikondensacji w celu syntezy trzech poliamidów zawierających segmenty chalkonylowe w grupach bocznych (Schemat A). Strukturę chemiczną zsyntetyzowanych poliamidów określono metodami spektroskopii FT-IR (rys. 1), 1H NMR (rys. 2) i UV-VIS (rys. 3). Obecność segmentów chalkonylowych w strukturze poliamidów sprawia, że są one zdolne do reakcji sieciowania pod wpływem światła, co potwierdzono za pomocą badań spektroskopowych UV-VIS (rys. 3) i IR (rys. 4 i 5). Otrzymane poliamidy charakteryzowały się średnimi wartościami logarytmicznej liczby lepkościowej (0,67-0,79 dL og-1) i absorpcji wody (4,58-4,87 %), która jest związana ze zdolnością do tworzenia wiązań wodorowych dzięki grupom amidowym (tabela 1). Analiza TGA wykazała dobrą stabilność termiczną poliamidów, których temperatura zeszklenia (Tg) wynosi ok. 230 stopni C (tabela 2, rys. 6). Stwierdzono także, że rozpuszczalniki aprotonowe są zdolne do rozpuszczania tych poliamidów (tabela 3).


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Rusu, E., & Onciu, M. (2022). Poliamidy aromatyczne zawierające segmenty chalkonylowe podstawione m-fenylenodiaminą. Polimery, 50(11-12), 797-804. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1690