Data publikacji : 2022-09-01

Wpływ zawartości wody i składu na właściwości wytrzymałościowe układu skrobia ziemniaczana-polietylen-kopolimer etylen/ kwas akrylowy

Abstrakt

Różniące się zawartością skrobi (20-47 % mas.) wymienione w tytule układy otrzymano metodą wytłaczania. Metodą grawimetryczną uzyskano krzywe obrazujące absorpcję wody w funkcji czasu (rys. 1). Stwierdzono, że kompozycje absorbowały wodę w ilości proporcjonalnej do zawartości skrobi. Właściwości wytrzymałościowe przy rozciąganiu kompozycji zależały zarówno od zawartości skrobi, jak i od ilości zaabsorbowanej wody. Wzrst zawartości wody (W(t)) powodował zmniejszenie naprężenia przy zerwaniu (sigma(max), rys. 2) oraz liniowy wzrost wartości wydłużenia przy zerwaniu (epsilon(max), rys. 3). Wartości modułu sprężystości (E) malały liniowo ze wzrostem W(t) aż do jej wartości granicznej W(m), począwszy od której moduł sprężystości nie ulegał już zmianie (rys. 4).


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Figiel, A., Zięba, T., & Leszczyński, W. (2022). Wpływ zawartości wody i składu na właściwości wytrzymałościowe układu skrobia ziemniaczana-polietylen-kopolimer etylen/ kwas akrylowy. Polimery, 49(7-8), 547-550. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1783