Data publikacji : 2022-09-18

Tworzywa ulegające degradacji w środowisku naturalnym: charakterystyka termiczna mieszanin polimerowych na podstawie odpadowej żelatyny

Abstrakt

Podstawowy przedmiot badań stanowiły mieszaniny odpadowej żelatyny (WG) z poli(alkoholcm winylowym) (PVAL) -również sieciowane aldehydem glutarowym - które charaktery zowano metodami analizy termograwimetrycznej (TG) (tabele 1 1 2, rys. 1) i różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) (tabele 3-9, rys. 2-7). W celach porównawczych badano też mieszaniny wyjściowej (świeżej) żelatyny (VG) z PVAL. Szczegółowo omó wiono dość skomplikowane różnice pomiędzy odpornością cieplną badanych mieszanin oraz samych WG i VG. Przedyskutowano też wpływ składu mieszanin a także ich historii termicznej na wartości temperatury i ciepła przemiany zeszklenia ich składników oraz temperatury mięknienia PVAL. Różnice zaobserwowa ne między mieszaninami WG/PVAL i VG/PVAL wyjaśniono tendencją tych ostatnich do segregacji faz, podczas gdy gliceryna obecna w odpadowej WG (pochodzącej z kapsułek używanych w przemyśle farmaceutycznym) odgrywa rolę kompatybilizatora.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Fernandes, E. G., Kenawy, E. R., Miertus, S., & Chiellini, E. (2022). Tworzywa ulegające degradacji w środowisku naturalnym: charakterystyka termiczna mieszanin polimerowych na podstawie odpadowej żelatyny. Polimery, 47(7-8), 500–508. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1993