Data publikacji : 2022-09-19

Strukturalne uwarunkowania przetwórstwa i zastosowania elastomerów

Abstrakt

Omówiono podstawowe czynniki strukturalne wpływające na właściwości i przetwórstwo elastomerów, wskazując na istniejące w tej dziedzinie sprzeczne tendencje. Pierwsza sprzeczność istnieje pomiędzy czynnikami koniecznymi do osiągnięcia dużej elastyczności i odporności na działanie niskiej temperatury elastomerów polarnych, a ich odpornością na działanie niepolarnych mediów (oleje, paliwa, smary ,itp.). Antynomiczny charakter ma także zdolność kauczuku do krystalizacji, analizowana z punktu widzenia przetwórstwa, wytrzymałości mechanicznej oraz zachowania elastyczności w obniżonej temperaturze. Antagonistyczne są równiej wymagania dotyczące wartości ciężaru cząsteczkowego kauczuku rozpatrywanej z punktu widzenia sporządzania i przetwarzania mieszanek, tj. wchłaniania napełniacza, małej lepkości i elastyczności mieszanek, efektu kalandrowego i pęcznienia przekroju wytłoczyny, wpływu na zdyspergowanie napełniacza albo na właściwości mechaniczne wulkanizatu. Główna antynomia strukturalna wiąże się z dużą, wykorzystywaną do wulkanizacji reaktywnością chemiczną nienasyconych kauczuków ogólnego przeznaczenia a małą aktywnością, pożądaną na etapie sporządzania i przetwarzania mieszanek gumowych oraz w celu osiągnięcia dużej odporności wyrobów na starzenie. Wreszcie, rozmaite właściwości użytkowe elastomerów w różny sposób zależą od stopnia ich usieciowania i rodzaju wiązań sieciujących . Antynomiczny wpływ czynników strukturalnych powoduje, że zasada umiaru technicznego i technologicznego oraz zasada odpowiedniości "poziom właściwości - cena wyrobu" mają w technologii elastomerów wyjątkowe znaczenie.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Rzymski, W. M. (2022). Strukturalne uwarunkowania przetwórstwa i zastosowania elastomerów. Polimery, 46(2), 100-106. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/2054