Data publikacji : 2022-09-19

Ocena jakości materiałów opakowaniowych żywności metodami analizy sensorycznej i instrumentalnej

Abstrakt

Rozwinięto zaproponowane wcześniej [1-3] ilościowe kryteria kwalifikacji sensorycznej tworzywowych opakowań żywności oparte na wyznaczaniu, wartości współczynnika X w odniesieniu do rzeczywistych folii opakowaniowych [równanie (1)]. Wartości X dotyczące występujących w opakowaniu substancji zapachowych można obliczyć zarówno na podstawie parametrów sensorycznych, jak i wyników analizy instrumentalnej. Parametrami wyznaczanymi są: sensoryczne rozcieńczenia graniczne w wodzie P",i badanej substancji oraz graniczne wartości wysycenia nią materiałów opakowaniowych żywności m,-,x odnoszące się do wartości krytycznych współczynnika X. Liniowe zależności między tymi wielkościami [równania (2)-(4)] pozwalają na łatwe wyznaczenie brakującego parametru na podstawie znajomości dwóch pozostałych; w przypadkach szczególnych wystarcza znajomość podstawowego parametru sensorycznego Pvoi. Sformułowane kryteria zweryfikowano doświadczalnie metodą instrumentalną GC/MS w trybie pracy SCAN i SIM w odniesieniu do stężeń subsensorycznych 8 rozpuszczalników występujących w nadrukach folii opakowaniowych i podejrzanych o działanie toksyczne (tabele 1-3).


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Sarzyński, W., & Jaszczyński, J. (2022). Ocena jakości materiałów opakowaniowych żywności metodami analizy sensorycznej i instrumentalnej. Polimery, 46(4), 261–267. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/2072