Data publikacji : 2021-01-13

Wpływ dodatku kawy mielonej na właściwości mechaniczne i użytkowe sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych

Abstrakt

Sztywne pianki poliuretanowo-poliizocyjanurowe (PUR-PIR) zsyntetyzowano z poliolu handlowego, nowo opracowanego poliolu (Pn) i stabilizatora (2,5–15,0% mas.) w postaci kawy mielonej. Otrzymane tworzywa piankowe charakteryzowały się mniejszą kruchością i wytrzymałością na ściskanie oraz większą chłonnością wody i nasiąkliwością niż pianka referencyjna. W niedużym stopniu zmieniła się też struktura pianek. Dodatek kawy wpłynął na niewielkie zwiększenie ich gęstości (46–54 kg/m3), znaczne skrócenie czasów przetwórczych, a także wzrost o 20°C temperatury mięknienia gotowego tworzywa piankowego (z 156,7 °C pianki referencyjnej F0 do 173,0 °C pianki F6, zawierającej 15 % mas. kawy). Poddane starzeniu pianki PUR-PIR napełnione kawą mieloną tylko nieznacznie zmieniały swoje wymiary liniowe, objętość i masę.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Liszkowska, J. (2021). Wpływ dodatku kawy mielonej na właściwości mechaniczne i użytkowe sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych. Polimery, 63(4), 305–310. https://doi.org/10.14314/polimery.2018.4.8