Data publikacji : 2023-01-11

Struktura i wybrane właściwości hybrydowych biokompozytów skrobi kukurydzianej wzmocnionej włóknem kenaf i włóknem z łusek kukurydzy

Abstrakt

W pracy zbadano wpływ zawartości włókien z łusek kukurydzy (CHF) na strukturę, właściwości fizyczne, mechaniczne i barierowe dla wody kompozytów otrzymanych na bazie skrobi kukurydzianej (CS) i włókna kenaf (KF), stosowanego w ilości 6% mas. Jako plastyfikator użyto sorbitol w ilości 30% mas. Folie biokompozytów hybrydowych otrzymywano techniką odlewania z roztworu. Dodatek CHF zmniejszał absorpcję wody i rozpuszczalność folii w wodzie. Zwiększenie zawartości CHF w kompozycie skutkowało większą grubością, gramaturą i gęstością folii. Dzięki dobrej biozgodności (FESEM) kompozyty wykazały większą wytrzymałość na rozciąganie oraz moduł Younga. Jednak wydłużenie przy zerwaniu było mniejsze. Wyniki FTIR potwierdziły obecność międzycząsteczkowych wiązań wodorowych między osnową polimerową i włóknami. Najlepsze właściwości uzyskano przy zawartości 6% mas. CHF.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Hazrol, M., Sapuan, S., Ilyas, R. ., Zainudin, E. ., Zuhri, M. ., & Abdul Wahab, N. (2023). Struktura i wybrane właściwości hybrydowych biokompozytów skrobi kukurydzianej wzmocnionej włóknem kenaf i włóknem z łusek kukurydzy. Polimery, 67(11-12), 575–588. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.11.5