Data publikacji : 2023-01-11

Otrzymywanie i charakterystyka kompozytów poliuretan/grafit ekspandowany do konserwacji żywności metodą przemysłową

Abstrakt

Materiały termoizolacyjne wydłużają okres przydatności do spożycia żywności oraz zmniejszają zużycie energii. Poliuretanowe (PU) materiały izolacyjne są często stosowane do przechowywania żywności na gorąco i na zimno. Poprawa właściwości termoizolacyjnych PU może znacząco przyczynić się do oszczędności energii i obniżenia kosztów związanych z żywnością w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Kompozyty poliuretan/ekspandowany grafit (PU/EG) wytworzono metodą prasowania na gorąco poprzez dodanie ekspandowanego grafitu (EG) do pianek PU. Kompozyty z udziałem 0,05% mas., 5% mas. i 10% mas. EG scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR), skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM) i analizy termograwimetrycznej (TGA).



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Güngör Ertuğral, T. . (2023). Otrzymywanie i charakterystyka kompozytów poliuretan/grafit ekspandowany do konserwacji żywności metodą przemysłową. Polimery, 67(11-12), 589-595. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.11.6