Data publikacji : 2021-04-13

Właściwości mechaniczne pod obciążeniem quasi-statycznym rdzenia wykonanego z kompozytu len/poli(kwas mlekowy)

Abstrakt

Zbadano właściwości mechaniczne struktury zazębiającej się, wytworzonej z kompozytu len/poli(kwas mlekowy) (PLA) metodą prasowania na gorąco. Struktura z kompozytu prasowanego przez 10 minut w temperaturze 190°C wykazywała największe wartości wytrzymałości na ściskanie i modułu. Za pomocą prostej techniki szczelinowania wytworzono szereg komórek rdzeniowych o wymiarze podstawy od 10 do 40 mm i wysokości od 20 do 40 mm. Większy wymiar podstawy rdzenia zapewniał korzystniejszą wartość gęstości względnej. Stwierdzono, że struktury o wymiarze podstawy rdzenia 10 mm wykazują lepszą wytrzymałość na ściskanie niż struktury o wymiarach 20 i 40 mm, natomiast wartości absorpcji energii właściwej (SEA) struktur rosną wraz ze zmniejszaniem się wymiarów podstawy rdzenia.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Zuhri, M., Nasrudin, M., Nasrodin, M., Sapuan, S., & Hassan, M. (2021). Właściwości mechaniczne pod obciążeniem quasi-statycznym rdzenia wykonanego z kompozytu len/poli(kwas mlekowy). Polimery, 66(3), 193-197. https://doi.org/10.14314/polimery.2021.3.5