Data publikacji : 2020-12-16

Porównanie właściwości termicznych, strukturalnych oraz morfologii mikrosfer z poli(l-laktydu) i z poli(l-laktydu)/hydroksyapatytu przeznaczonych do procesu spiekania laserowego

Abstrakt

Porównano właściwości mikrosfer z poli(l-laktydu) (PLLA) i z biokompozytu poli(l-laktyd)/ hydroksyapatyt (PLLA/HAp), przygotowanych metodą emulsyjną z odparowaniem rozpuszczalnika, przeznaczonych do procesu spiekania laserowego (LS). W celu weryfikacji przydatności mikrosfer do LS scharakteryzowano kluczowe dla tej techniki właściwości: termiczne i strukturalne oraz geometrię, rozkład wymiarów i sypkość proszku. Wykazano, iż mikrosfery biokompozytowe wykazują lepsze właściwości predestynujące je do przetwarzania metodą LS niż mikrosfery PLLA, w tym większą stabilność termiczną, szersze okno parametrów spiekania i większą sypkość proszku.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Krokos, A., Bondyra, A., Kwiatkowski, R., Gruber, P., Olejarczyk, M., Stępak, B., … Antończak, A. (2020). Porównanie właściwości termicznych, strukturalnych oraz morfologii mikrosfer z poli(l-laktydu) i z poli(l-laktydu)/hydroksyapatytu przeznaczonych do procesu spiekania laserowego. Polimery, 65(9), 605–612. https://doi.org/10.14314/polimery.2020.9.2