Data publikacji : 2020-12-16

Sztywne pianki poliuretanowe o właściwościach antybakteryjnych modyfikowane olejkiem sosnowym

Abstrakt

Zbadano wpływ dodatku olejku sosnowego na właściwości użytkowe sztywnych pianek poliuretanowych (RPUF): strukturę, właściwości fizyczne, mechaniczne i antybakteryjne. Układy poliuretanowe (PUR) modyfikowane dodatkiem olejku sosnowego charakteryzowały się mniejszą lepkością dynamiczną oraz krótszymi czasami syntezy niż układy bez dodatku. Najlepsze właściwości mechaniczne, w tym m.in. wytrzymałość na ściskanie, zginanie trójpunktowe i udarność, wykazywała pianka poliuretanowa zawierająca 5% mas. olejku sosnowego. Najlepszymi właściwościami antybakteryjnymi (względem E. coli oraz S. aureus) odznaczała się pianka zawierająca 15% mas. olejku sosnowego. Stwierdzono, że modyfikacja układów poliuretanowych dodatkiem olejku sosnowego umożliwia otrzymanie RPUFs o właściwościach antybakteryjnych.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Strąkowska, A., Członka, S., Miedzińska, K., & Strzelec, K. (2020). Sztywne pianki poliuretanowe o właściwościach antybakteryjnych modyfikowane olejkiem sosnowym. Polimery, 65(10), 691–697. https://doi.org/10.14314/polimery.2020.10.4