Data publikacji : 2022-03-28

Wpływ wstępnej obróbki na strukturę celulozy bakteryjnej z Nata de Coco (Acetobacter xylinum)

Abstrakt

Niniejszy artykuł zawiera analizę struktury celulozy bakteryjnej (BC) wytworzonej z Nata de Coco (Acetobacter xyllinum) różnymi metodami. Folia BC i proszki BC chem oraz BC mech zostały wytworzone poprzez suszenie w piecu, obróbkę chemiczną i mechaniczną. Do oceny struktury celulozy bakteryjnej stosowano dyfrakcję rentgenowską (XRD), spektroskopię Fouriera w podczerwieni (FTIR) i skaningową mikroskopię elektronową z emisją polową (FESEM). Strukturę celulozy bakteryjnej porównano ze strukturą handlowej celulozy mikrokrystalicznej (MCC) i tkaniny bawełnianej. Wyniki XRD wykazały, że najwyższy stopień krystaliczności miała próbka arkusza BC (81,76%) w porównaniu z celulozą bawełnianą (75,73%). Wielkość krystalitów bawełny była większa niż folii BC i wynosiła, odpowiednio, 6,83 ηm oraz 4,55 ηm. Piki widm FTIR wszystkich otrzymanych form celulozy bakteryjnej były porównywalne z komercyjnymi tkaninami bawełnianymi i z celulozy mikrokrystalicznej. Zdjęcia FESEM folii BC oraz proszków BC mech i BC chem również były podobne do komercyjnej MCC i tkaniny bawełnianej. Stwierdzono, że z wykorzystaniem prostych technik można otrzymać BC, która może być stosowane jako wzmocnienie w kompozytach polimerowych, w szczególności w opakowaniach do żywności.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Rusdi, R. A. A., Halim, N. A., Norizan, M. N., Abidin, Z. H. Z., Abdullah, N., Che Ros, F., … Azmi, A. F. M. . (2022). Wpływ wstępnej obróbki na strukturę celulozy bakteryjnej z Nata de Coco (Acetobacter xylinum). Polimery, 67(3), 110–118. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.3.3