Data publikacji : 2022-08-26

Oddziaływania polisacharydów anionowych znanorurkami węglowymi

Abstrakt

Agaroza, i-, k- i l- karageny oraz guma ksantanowa (wzór I) w roztworze wodnym oddziałują z jednościennymi nanorurkami węglowymi, co potwierdzono analizując widma Ramana oraz wyniki badań reologicznych i skaningowej kalorymetrii różnicowej (tabela 1 i 2). Badania dostarczyły dowodów na to, że efekt kompleksowania polisacharydów nie zależy od możliwości otaczania nanorurek helisami polisacharydowymi. Kompleksowanie polega w pewnej mierze na oddziaływaniach między hydrofobową stroną merów polisacharydów (rys. 2), a hydrofobową powierzchnią nanorurek. Jednakże istotne jest też klatratowanie nanorurek w matrycy polisacharydowej. Klatki tworzą się dzięki zarówno wewnątrz- jak i międzycząsteczkowym oddziaływaniom polisacharydów za pośrednictwem wiązań wodorowych.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Polaczek, E., Stobiński, L., Mazurkiewicz, J., Tomasik, P., Kołoczek, H., & Lin, H. (2022). Oddziaływania polisacharydów anionowych znanorurkami węglowymi. Polimery, 52(1), 34–38. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1387