Data publikacji : 2022-09-17

Zastosowanie pochodnych widm UV oraz wskaźników podobieństwa do identyfikacji białek mleka rozdzielonych za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej w odwróconej fazie

Abstrakt

Zaproponowano metodę identyfikacji białek - rozdzielonych za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej w odwróconej fazie - na podstawie wskaźników podobieństwa (ST) pochodnych widm UV [równanie (1)]. Badano handlowe preparaty białek mleka, takie jak kazeinian wapnia, ka-zeinian sodu, koncentrat białek serwatkowych oraz koprecy-pitat białek mleka. Statystyczna istotność różnic między pierwszym a drugim wskaźnikiem podobieństwa, obliczona na podstawie testu t Studenta, posłużyła jako kryterium wyboru obróbki widm oraz do sprawdzenia wiarygodności identyfikacji białek. Pierwsze pochodne widm UV wykazały największą wartość parametru t (tabela 1). Jedynie występowanie statystycznie istotnych różnic między pierwszym a drugim wskaźnikiem podobieństwa zawsze prowadziło do poprawnej identyfikacji białek (tabela 2). Proponowana metoda umożliwiła prawidłową identyfikację poszczególnych frakcji kazeiny w handlowych preparatach białek mleka, ale nie pozwoliła na identyfikację białek serwatkowych.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Minkiewicz, P., Dziuba, J., & Nałęcz, D. (2022). Zastosowanie pochodnych widm UV oraz wskaźników podobieństwa do identyfikacji białek mleka rozdzielonych za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej w odwróconej fazie. Polimery, 48(2), 106–110. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1843