Otrzymano metodą wytłaczania reaktywnego w wytłaczarce dwuślimakowej mieszaniny polietylenu małej gęstości (PE-LD) i kopolimeru (1:1) etylen/kwas akrylowy (EAA) z udziałem (5-30% mas.) skrobi ziemniaczanej (utlenionej - OP lub nieutlenionej - P) albo kukurydzianej (C). Określono właściwości mechaniczne przy statycznym rozciąganiu, twardość oraz masowy wskaźnik szybkości płynięcia tych mieszanin (rys. 1, tabela 1), a także zbadano przebieg ich biodegradacji pod wpływem wyselekcjonowanych aktywnych amyloli-tycznie szczepów bakterii, promieniowców i grzybów strzępkowych. Stopień biodegradacji oceniano na podstawie obserwacji makroskopowych (tabela 2), mikroskopowych (rys. 3) oraz analizy spektrofotometrycznej w podczerwieni (FT-IR) (rys. 4). Wszystkie mieszaniny powodowały wzrost drobnoustrojów, w tym mieszaniny z OP - znacznie większy niż z C. Stwierdzono także, że stopień biodegradacji rośnie ze wzrostem zawartości skrobi w mieszaninie. Największy stopień biodegradacji zaobserwowano w przypadku stosowania AspergU-lus niger, Streptomyces (szczep 19) i Bacillus.
Jeziórska, R., Żakowska, Z., Stolbińska, H., Ratajska, M., & Zielonka, M. (2022). Właściwości mieszanin skrobi, polietylenu i kopolimeru polietylen/kwas akrylowy. Polimery, 48(3), 211–214. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1856
Afiliacja
Industrial Chemistry Research Institute, ul. Rydygiera 8, 01-793 Warszawa, Poland Technical Univesity of Łódź, ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź, Poland Institute of Chemical Fibres, ul. Curie Skłodowskiej 19/27, 90-570 Łódź, Poland