Data publikacji : 2022-09-17

Parametry cząsteczkowe celulozy bakteryjnej. wpływ temperatury i ph środowiska procesu biosyntezy

Abstrakt

Metodą chromatografii żelowej (GPC) zbadano wpływ temperatury oraz pH środowiska reakcji (tabela 2, rys. 3 i 4) na charakterystykę molekularną (wartości Mw i Mn, polidyspersyjność, promień bezwładności) i wydajność procesu biosyntezy celulozy bakteryjnej, do której zastosowano gram-ujemne bakterie Aceto-bacter xylinum. Wyniki wskazują na istotny wpływ pierwszego z tych czynników na właściwości produktu, a optymalna temperatura procesu to 30 °C. Natomiast wartość pH środowiska reakcji w przedziale 3,8-7,5 jedynie nieznacznie wpływa na charakterystykę otrzymanej celulozy bakteryjnej.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Strobin, G., Włochowicz, A., Ciechańska, D., Boryniec, S., Struszczyk, H., & Sobczak, S. (2022). Parametry cząsteczkowe celulozy bakteryjnej. wpływ temperatury i ph środowiska procesu biosyntezy. Polimery, 48(11-12), 779–783. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1924