Data publikacji : 2021-01-15

Polimery stosowane w technologiach farmaceutycznych do maskowania smaku substancji czynnych

Abstrakt

Maskowanie smaku jest ważnym czynnikiem w projektowaniu postaci leków zawierających substancje czynne o nieakceptowalnym smaku. Najskuteczniejszą i powszechnie stosowaną metodą maskowania smaku jest powlekanie opracowywanej postaci leku. Materiał otoczki stanowią rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie polimery odpowiednio dobrane w zależności od metody maskowania smaku. W niniejszym artykule dokonano przeglądu polimerów oraz ich gotowych mieszanin, powszechnie używanych w celu zamaskowania smaku leku.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Amelian, A., & Winnicka, K. (2021). Polimery stosowane w technologiach farmaceutycznych do maskowania smaku substancji czynnych. Polimery, 62(6), 419-427. https://doi.org/10.14314/polimery.2017.419