Data publikacji : 2015-08-30

Wpływ dodatku poli(3-hydroksybutanianu) na właściwości włókniny z poli(kwasu mlekowego) otrzymanej techniką melt-blown

Abstrakt

Techniką melt-blown otrzymano włókninę z poli(kwasu mlekowego) (PLA) oraz włókninę kompozytową PLA (85 % mas.)/P(3HB) (15 % mas.). [P(3HB) — poli(3-hydroksybutanian)]. Zbadano właściwości termiczne, parametry fizykomechaniczne, powierzchnię właściwą i podatność na degradację hydrolityczną uzyskanych włóknin. Termogramy DSC wykazały zmiany w strukturze polimerów na skutek przetwórstwa techniką melt-blown. Dodanie P(3HB) generalnie pogorszyło parametry fizykochemiczne włókniny z PLA i spowodowało zmniejszenie powierzchni właściwej. Badane włókniny hydrolizowały szybciej w środowisku zasadowym niż w obojętnym.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Łatwińska, M., Sójka-Ledakowicz, J., & Kudzin, M. (2015). Wpływ dodatku poli(3-hydroksybutanianu) na właściwości włókniny z poli(kwasu mlekowego) otrzymanej techniką melt-blown. Polimery, 60(7-8), 486-491. https://doi.org/10.14314/polimery.2015.486