Data publikacji : 2009-02-12

Wpływ ponownego przetwarzania na krystalizację polipropylenu w mieszaninach PP/PA-6

Abstrakt

Przedstawiono wyniki badań krystalizacji polipropylenu w mieszaninach z poliamidem-6 przeprowadzone z wykorzystaniem techniki skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) (rys. 1, 2, 3). Mieszaniny PP/PA6 zawierające 20 % mas. PA6 otrzymywano metodą wytłaczania. Uzyskane stopy poddano 10-krotnemu przetwórstwu. W badaniach kalorymetrycznych wyznaczono parametry kinetyczne procesu krystalizacji - stopień konwersji fazowej i połówkowy czas krystalizacji (rys. 3, 4). Ponadto określono wartości temperatury przemian fazowych. Nie stwierdzono zmiany temperatury krystalizacji PP w mieszaninie aż do ósmego cyklu przetwórstwa. W próbkach przetworzonych dziesięciokrotnie temperatura krystalizacji znacznie wzrosła. Zaobserwowano duży wpływ powtórnego przetwórstwa na zwiększenie szybkości krystalizacji polipropylenu w badanych mieszaninach. Wielokrotność procesu wytłaczania spowodowała wzrost stopnia konwersji fazowej i skrócenie połówkowego czasu krystalizacji. Przedstawione wyniki dyskutowano w kontekście przemian termooksydacyjnych oraz degradacji termomechanicznej, zjawisk zachodzących w stopie poddanym wielokrotnemu recyklingowi.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Paukszta, D., & Borysiak, S. (2009). Wpływ ponownego przetwarzania na krystalizację polipropylenu w mieszaninach PP/PA-6. Polimery, 54(2), 126-131. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1184