Data publikacji : 2009-04-20

Otrzymywanie, struktura i właściwości nowych oligo(eterów azometinowych) zawierających lub nie atomy chloru w łańcuchu głównym

Abstrakt

Zsyntetyzowano dwa monomery dialdehydowe tj.: 4-({2-[(4-formylofenoksy)metylo]benzylo}oksy)benzaldehyd (2-FPMBB) i 4-({4-[(4-formylofenoksy)metylo]benzylo}oksy)benzaldehyd (4-FPMBB) (Schemat A). Metodą polikondensacji aromatycznych diamin z jednym z dwu dialdehydów otrzymano oligomery zawierające ugrupowania azometinowe (O1, O2, O3 i O4, Schematy B i C). Dialdehydy oraz oligomery charakteryzowano za pomocą FT-IR, 1H NMR i 13C NMR (rys. 1-3, tabele 1-3). Metodą chromatografii żelowej (SEC) wyznaczono rozkład ciężarów cząsteczkowych zsyntetyzowanych oligomerów (tabela 5). Ich stabilność termiczną oceniano za pomocą analizy termograwimetrycznej (TGA) oraz różnicowej analizy termicznej (DTA) (rys. 9-11, tabela 4). Stwierdzono, że w temp. 1000° ubytek masy oligomerów O1, O2, O3 i O4 wynosił odpowiednio 54,74, 46,27, 54,85 i 53,10%. We wszystkich przypadkach, w wysokiej temperaturze, w pierwszej kolejności rozrywane są wiązania iminowe (-HC=N-). Na podstawie badań TGA ustalono, że oligomery O2 i O4, zawierające atomy chloru w łańcuchu, charakteryzują się w temp. 1000° lepszą stabilnością termiczną niż oligomery O1 i O3 niezawierające atomów chloru.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Kaya, I., & Çulhaoglu, S. (2009). Otrzymywanie, struktura i właściwości nowych oligo(eterów azometinowych) zawierających lub nie atomy chloru w łańcuchu głównym. Polimery, 54(4), 266-273. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1199