Data publikacji : 2022-09-17

Właściwości i synteza poli(kwasu asparginowego) oraz jego pochodnych

Abstrakt

Na podstawie literatury (przede wszystkim patentowej) przedstawiono ogólną charakterystykę i możliwości zastosowania poli(kwasu asparaginowego) (PKA). PKA charakteryzuje się takimi specyficznymi właściwościami, jak nietoksycz-ność, rozpuszczalność w wodzie, higroskopijność oraz biode-gradowalność, co umożliwia jego wykorzystywanie m.in. w medycynie, ochronie środowiska, rolnictwie i kosmetyce. Omówiono budowę PKA, który może występować w postaci cyklicznej lub liniowej. Dużo miejsca poświęcono trzem metodom syntezy PKA: z N-karboksybezwodników aminokwasów, z monomerycznego kwasu asparaginowego (w wyniku ogrzewania) oraz z kwasu aminomaleinowego (produktu reakcji bezwodnika maleinowego i amoniaku).


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Polaczek, J., Dziki, E., & Pielichowski, J. (2022). Właściwości i synteza poli(kwasu asparginowego) oraz jego pochodnych. Polimery, 48(1), 61–65. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1838