Dokonano przeglądu metod syntezy wytwarzanych przemysłowo aromatycznych poliimidów (PI) - zarówno dwuetapowej obejmującej otrzymanie odpowiedniego poliamido-kwasu (PAA) i następnie poddanie go reakcji imidyzacji prowadzącej do PI, jak i metody jednoetapowej polegającej na bezpośredniej polikondensacji dwubezwodników aromatycznych kwasów tetrakarboksylowych z aromatycznymi diami-nami. Omówiono fizykochemiczne właściwości PAA (ze szczególnym uwzględnieniem podatności na hydrolizę), a także mechanizm imidyzacji. Scharakteryzowano wpływ budowy chemicznej omawianych PI na konformację ich makrocząsteczek oraz na niektóre właściwości mechaniczne i cieplne. Przegląd zawiera też podstawowe informacje dotyczące poli-eteroimidów, poliamidoimidów, fluorowanych PI oraz po-li(bismaleinoimidó w).
Hałasa, E. (2022). Poliimidy. Cz. I. Synteza i właściwości fizykochemiczne. Polimery, 48(3), 171–178. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1850