Data publikacji : 2022-09-18

Termiczne właściwości kopolimerów estrowo-amidowych zawierających ugrupowania cykliczne woligoamidowym segmencie giętkim

Abstrakt

Otrzymano termoplastyczne elastomery typu poliestro-b--amidów (PEA) [wzór (I)] składające się z oligoestrowych bloków sztywnych [oligo(tereftalan butylenu), PBT] i oligoami-dowych bloków giętkich. Te ostatnie stanowiły produkt reakcji 1,4-cykloheksanodiaminy (CHDA) z dimeryzowanym kwasem tłuszczowym (DFA). Metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) scharakteryzowano termiczne właściwości PEA. Określono przy tym wpływ zawartości segmentów giętkich i sztywnych (odpowiednio, ws i Wh, w przedziale 20-80% mas.) oraz długości segmentów giętkich (DPS, w przedziale 1-7) (por. tabela 1) na wartości temperatury zeszklenia (Tg), topnienia (Tm) i krystalizacji (Tc) (rys. 1-6). Zwiększenie długości segmentów miękkich w wyniku reakcji DFA z diaminą ogranicza skłonność do tworzenia homogenicznej mieszaniny z bezpostaciową fazą PBT, co zmniejsza elastyczność PEA. Ustalono, że PEA zawierające w segmencie giętkim grupy cykliczne pochodzące z CHDA charakteryzują się wyższymi wartościami Tg, Tm, i Tc niż PEA oparte na 1,6-heksametylenodi-aminie (tabela 2). Słowa kluczowe: blokowe poliestroamidy, termoplastyczne elastomery, miękkie segmenty oligoamidowe, temperatura przemian fazowych, grupy cykliczne w oligoamidzie.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Kozłowska, A. (2022). Termiczne właściwości kopolimerów estrowo-amidowych zawierających ugrupowania cykliczne woligoamidowym segmencie giętkim. Polimery, 47(10), 730–733. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/2024