Data publikacji : 2021-01-13

Wpływ rodzaju środka sieciującego na szczepione kopolimery akryloamidowe skrobi ziemniaczanej i ich właściwości sorpcyjne względem wody oraz kationów Fe3+ i Cu2+

Abstrakt

Otrzymano akryloamidowe kopolimery szczepione skrobi ziemniaczanej o stosunku masowym akryloamidu do kwasu akrylowego równym 2 : 1, sieciowane trzema akrylowymi związkami stosowanymi w różnym stężeniu. Jako inicjator reakcji wykorzystano dichlorowodorek 2,2’-­azobis(2-me­tylo­propionamidyny). Kopolimery skrobi scharakteryzowano za pomocą spektroskopii w podczerwieni, różnicowej kalorymetrii skaningowej oraz reowiskozymetrycznie. Właściwości sorpcyjne w stosunku do kationów Fe3+ i Cu2+ analizowano metodą spektrofotometryczną, a w wypadku wody określano w testach wodochłonności i pęcznienia.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Schmidt, B. (2021). Wpływ rodzaju środka sieciującego na szczepione kopolimery akryloamidowe skrobi ziemniaczanej i ich właściwości sorpcyjne względem wody oraz kationów Fe3+ i Cu2+. Polimery, 63(5), 347-352. https://doi.org/10.14314/polimery.2018.5.3