Data publikacji : 2012-02-28

Effect of heating temperature on rheological properties of inulin gels

Abstrakt

Z trzech handlowo dostępnych rodzajów wysokoprzetworzonej inuliny sporządzono 20-proc. zawiesiny w wodzie, po czym ogrzewano je i badano wpływ temperatury na właściwości reologiczne powstałych żeli. Analiza cech termoplastycznych wykazała, że wartości modułu zachowawczego (G‘) wszystkich badanych próbek żeli były większe niż wartości modułu stratności (G”). Za pomocą reometru rotacyjnego wykazano, że badane żele to układy rozrzedzane ścinaniem, o właściwościach tiksotropowych. Właściwości reologiczne żeli inulinowych wynikały z cech strukturalnych cząstek proszków inulinowych oraz zależały od temperatury przygotowania próbek. Wzrost temperatury powodował istotny (p ? 0,05) spadek wartości modułów zachowawczego i stratności a także lepkości pozornej żeli powstałych z inuliny o amorficznej budowie cząstek. Inulina o budowie krystalicznej tworzyła stabilne żele dopiero w wysokiej temperaturze.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Glibowski, P., Kulik, A., & Masternak, A. (2012). Effect of heating temperature on rheological properties of inulin gels. Polimery, 57(2), 111–116. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/812