Outtara B., Canh L. T., Vachon C., Mateescu M. A., Lacroix M.: Radiat. Phys. Chem. 2002, 63, 821.
[2] Jo C., Kang H., Young Lee N., Kwon J. H., Woo Byun M.: Radiat. Phys. Chem. 2005, 72, 745.
[3] Park S. K., Hettiarachchy N. S., Ju Z. Y., Gennadios A.: “Protein-based films and coatings.”, CRC Press LLC Boca Raton 2002, str. 123--137.
[4] Shimada K., Cheftel J. C.: J. Agric. Food Chem. 1989, 37, 161.
[5] Pérez-Gago M. B., Nadaud P., Krochta J. M.: J. Food Sci. 1999, 64, 1034.
[6] Handa A., Gennadios A., Froning G. W., Kuroda N., Hanna M. A.: J. Food Sci. 1999, 64, 82.
[7] Miyata T., Taira T., Noishiki Y.: Clin. Mater. 1992, 9,139.
[8] Tu R., Shen S. H., Lin D., Hata C., Thyagarajan K., Noishiki Y., Quijano R. C. J.: Biomed. Mater. Res. 1994, 28, 677.
[9] Tang Z., Yue Y.: ASAIO J. 1995, 41, 72.
[10] Ghorpade V. M., Gennadios M. A., Hanna M. A., Weller C. L.: Cereal Chem. 1995, 72, 559.
[11] Sheu M. T., Huang J. C., Yeh G. C., Ho H. O.: Biomaterials 2001, 22, 1713.
[12] Carvalho R. A., Grosso C. R. F.: Food Hydrocol. 2004, 18, 717.
[13] Ustunol Z., Mert B.: J. Food Sci. 2004, 69, 129.
[14] Audic J. L., Chaufer B.: Eur. Pol. J. 2005, 41, 1934.
[15] Remuñán-López C., Bodmeier R.: J. Control. Rel. 1997, 44, 215.
[16] Ulubayram K., Aksu E., Gurhan S. I. D. Serbetci K., Hasirci N.: J. Biomater. Sci. Polym. Ed. 2002, 13, 1203.
[17] Bigi A., Cojazzi G., Panazavolta S., Rubini K., Roveri N.: Biomaterials 2001, 22, 163.
[18] Coma V., Sebti I., Pardon P., Pichavant F. H., Deschamps A.: Carbohydr. Polym. 2003, 51, 265.
[19] Lee H. G., Lanier T. C., Hamann D. D.: J. Food Sci. 1997, 62, 29.
[20] Kuijpers A. J., Engbers G. H. M., Krijgsveld J., Zaat S. A. J., Dankert J., Feijen J.: J. Biomater. Sci. Polym. Ed. 2000, 11, 225.
[21] Wissink M. J. B., Beernink R., Pieper J. S., Poot A. A., Engbers G. H. M., Beugeling T., Aken W. G., Feijen J.: Biomaterials 2000, 22, 151.
[22] Kim S., Sessa D. J., Lawton J. W.: Ind. Crop. Prod. 2004, 20, 291.
[23] Wang X. H., Li D. P., Wang W. J., Feng Q. L., Ciu F. Z., Xu Y. X., Song X. H.: Int. J. Biol. Macromol. 2003, 33, 95.
[24] Chiou S., Wu W.: Biomaterials 2004, 25, 197.
[25] Piotrowska B., Sztuka K., Kołodziejska K., Dobrosielsa E.: Food Hydrocol., w druku
[26] Kołodziejska I., Piotrowska B., Bulge M., Tylingo R.: Carbohydr. Polym. 2006, 65, 404.
[27] Tylingo R.: „Modyfikacje kolagenu skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) poprzez tworzenie kompleksów z κ-karagenem i sieciowanie a funkcjonalne właściwości błon”. Rozprawa doktorska, maszynopis, Politechnika Gdańska 2006.
[28] Nielsen P. M.: Food Biotechnol. 1995, 9, 119.
[29] Motoki M., Aso H., Seguro K., Nio N.: Agric. Biol. Chem. 1987, 51, 993
[30] Yildirim M., Hettiarachchy N. S.: J. Food Sci. 1998, 63, 248.
[31] Mariniello L., Di Pierro P., Esposito C., Sorrentino A., Masi P., Porta R.: J. Biotech. 2003, 102, 191.
[32] Kuuva T., Lantto R., Reinikainen T., Buchert J., Autio K.: Food Hydrocol. 2003, 17, 679.
[33] Lantto R., Puolanne E., Kalkkinen N., Buchert J., Autio K.: J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 9231.
[34] Mattinen M., Kruus K., Buchert J., Nielsen J. H., Andersen H. J, Steffensen Ch. L.: FEBS J. 2005, 272, 3640.
[35] Carvajal-Millan E., Guigliarelli B., Belle V., Rouau X., Micard V.: Carbohydr. Polym. 2005, 59, 181.
[36] Thalmann C. R., Lötzbeyer T.: Eur. Food Res. Technol. 2002, 214, 276.
[37] Aberg C. M., Chen T., Payne G.: J. Polym. Environ. 2002, 10, 77.
[38] Payne G. F., Chaubal M. V.: Polymer 1996, 37, 4643.
[39] Coupland J. N., Shaw N. B., Monahan F. J., O’Riordan E. D., O’Sullivan M.: J. Food Eng. 2000, 43, 25.
[40] Repka M. A., McGinity J. W.: Biomaterials 2000, 21, 1509.
[41] Sothornvit R., Krochta J.M.: J. Food Eng. 2001, 50, 149.
[42] Mali S., Sakanaka L. S., Yamashita F., Grossmann M. V. E.: Carbohydr. Polym. 2005, 60, 283.
[43] Jongjareonrak A., Benjakul S., Visessanguan W., Prodpran T., Tanaka M.: Food Hydrocol. 2006, 20, 492.
[44] Jongjareonrak A., Benjakul S., Visessanguan W., Tanaka M.: Eur. Food Res. Technol. 2006, 222, 229.
[45] Parra D. F., Tadini C. C., Ponce P., Lugão A. B.: Carbohydr. Polym. 2004, 58, 474.
[46] Turhan K. N., Şahbaz F.: J. Food Eng. 2004, 61, 459.
[47] Sothornvit R., Krochta J. M.: J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 3913.
[48] Cao J. M., Chang K. C.: J. Food Sci. 2001, 67, 1449.
[49] Irissin-Mangata J., Bauduin G., Boutevin B., Gontard N.: Eur. Polym. J. 2001, 37, 1533.
[50] Rosa D. S., Guedes C. G. F., Casarin F., Bragança F. C.: Polym. Test. 2005, 24, 542.
[51] McHugh T. H., Aujard J. F., Krochta J. M.: J. Food Sci. 1994, 59, 416.
[52] Yang L., Paulson A. T.: Food Res. Int. 2000, 33, 571.
[53] Arvanitoyannis I., Biliaderis C.G.: Carbohydr. Polym. 1999, 38, 47.
[54] Chang Y. P., Karim A. A., Seow C. C.: Food Hydrocol. 2006, 20, 1.
[55] Martelli S. M., Moore G., Paes S. S., Gandolfo C., Laurindo J. B.: Lebensm.-Wiss. u.-Technol. 2006, 39, 292.
[56] Mali S., Grossmann M. V. E., Garcia M. A., Martino M. N., Zaritzky N. E. Carbohydr. Polym. 2004, 56, 129.
[57] Aydinli M., Tutas M.: Lebensm.-Wiss. u.-Technol. 2000, 33, 63.
[58] Orliac O., Rouilly A., Silvestre F., Rigal L.: Ind. Crop. Prod. 2003, 18, 91.
[59] Arvanitoyannis I., Psomiadou E., Nakayama A.: Carbohydr. Polym. 1996, 31, 179.
[60] Arvanitoyannis I., Psomiadou E., Nakayama A., Aiba S., Yamamoto N.: Food Chem.: 1997, 60, 593.
[61] Sothornvit R., Krochta J. M.: J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 3913.
Google Scholar