Data publikacji : 2022-08-23

Biodegradowalne mieszaniny kopoliester/skrobia - otrzymywanie, właściwości mechaniczne, zwilżalność, przebieg biodegradacji

Abstrakt

Otrzymano szereg mieszanin aromatyczno-alifatycznych kopoliestrów zawierających 35% mol. fragmentów aromatycznych z plastyfikowaną gliceryną skrobią pszeniczną (tabela 1). Kopoliester był produktem solwolizy poli(tereftalanu etylenu) (PET z butelek po napojach) w wodnym roztworze kwasu mlekowego. Zbadano go metodami 1H NMR (rys. 2) i DSC (rys. 3). Określono wpływ składu mieszanin (zawierających 55-75% mas. kopoliestru) na ich właściwości sorpcyjne w stosunku do wody oraz właściwości mechaniczne przy rozciąganiu (tabela 1) a także na - istotną z punktu widzenia zastosowania do celów opakowaniowych - zwilżalność charakteryzowaną wartościami energii powierzchniowej i krytycznego napięcia powierzchniowego obliczanymi na podstawie wartości kąta zwilżania (rys. 4). Biodegradowalność mieszanin badano w beztlenowych warunkach termofilnych (55°C) z zastosowaniem mieszanej kultury mikroorganizmów w osadach z oczyszczalni ścieków. Oceniano intensywność procesu wydzielania biogazu w funkcji czasu biodegradacji (rys. 5) jak również spowodowaną tym procesem zmianę lepkości zredukowanej frakcji poliestru w mieszaninie (tabela 2).


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Turečková, J., Prokopová, I., Niklová, P., Šimek, J., Šmejkalová, P., & Keclík, F. (2022). Biodegradowalne mieszaniny kopoliester/skrobia - otrzymywanie, właściwości mechaniczne, zwilżalność, przebieg biodegradacji. Polimery, 53(9), 639–643. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1351