Data publikacji : 2022-09-01

Badania procesu otrzymywania bursztynianu skrobi metodą reaktywnego wytłaczania

Abstrakt

Estryfikację skrobi bezwodnikiem bursztynowym (SA) prowadzono w wytłaczarce dwuślimakowej PTW 16/25D stosując jako katalizatory NaHCO3 lub roztwór NaOH. Zbadano wpływ rodzaju skrobi (ziemniaczana, kukurydziana, pszeniczna), a także wyjściowego stosunku molowego skrobia:SA na stopień podstawienia (DS), wydajność reakcji (RE) oraz na wartość właściwej energii mechanicznej (SME) obliczanej według wzoru (2) (tabela 1 i 2). Stwierdzono, że ze skrobi ziemniaczanej można otrzymać bursztynian o wartości DS > 0,6. Metodą FT-IR potwierdzono powstawanie bursztynianu skrobi (obecność nowego piku ok. 1735 cm(-1) przypisywanego drganiom rozciągającym grupy karbonylowej - rys. 1).


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Rudnik, E., & Żukowska, E. (2022). Badania procesu otrzymywania bursztynianu skrobi metodą reaktywnego wytłaczania. Polimery, 49(2), 132-134. Pobrano z https://ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1735