Data publikacji : 2021-01-15

Synteza i analiza struktury kopolimerów kwasu mlekowego i kwasu cytrynowego

Abstrakt

Badano procesy kondensacji kwasów cytrynowego i mlekowego w stopie oraz metodą sprzęgania w obecności dicykloheksylokarbodiimidu. Otrzymane produkty analizowano za pomocą technik magnetycznego rezonansu jądrowego (1H NMR), spektroskopii mas (MALDI ToF) oraz chromatografii żelowej (GPC). Wykazano, że kondensacja w stopie prowadzi na ogół do skomplikowanej mieszaniny kopolimerów oraz homopolimerów kwasu mlekowego. Połączenie obu metod pozwala natomiast otrzymać, z wysoką wydajnością, kopolimery o budowie rozgałęzionej o wagowo średnich masach molowych 9–27 kg/mol i wartościach Mw/Mn = 1,3–2,0. Metodą sprzęgania uzyskano także amfifilowe kopolimery zawierające hydrofobowy rdzeń złożony z merów kwasów cytrynowego i mlekowego oraz hydrofilowe segmenty polioksyetylenowe. Produkty te tworzą w wodzie stabilne koloidalne dyspersje o średnicach cząstek rzędu 50–500 nm.



Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Florjańczyk, Z., Chudzik, A., Frydrych, A., & Rucińska, K. (2021). Synteza i analiza struktury kopolimerów kwasu mlekowego i kwasu cytrynowego. Polimery, 62(5), 335-343. https://doi.org/10.14314/polimery.2017.335