Data publikacji : 2021-01-24

Estryfikacja skrobi ziemniaczanej kwasem oleinowym w obecności lipazy z Candida antarctica w polu mikrofalowym oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego

Abstrakt

Estryfikowano natywną skrobię ziemniaczaną długołańcuchowym nienasyconym kwasem olei­nowym w obecności lipazy pochodzącej z Candida antarctica, immobilizowanej na nośniku polimerowym. Reakcję prowadzono w polu mikrofalowym oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego. Przebieg estryfikacji potwierdzono za pomocą spektroskopii w podczerwieni FT-IR i magnetycznego rezonansu jądrowego 1H NMR, proszkowej dyfrakcji rentgenowskiej (XRD) oraz skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM). Stwierdzono, że otrzymany produkt termoplastyczny wykazuje większą hydrofobowość niż natywna skrobia ziemniaczana.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Ptak, S., Żarski, A., Antczak, T., & Kapuśniak, J. (2021). Estryfikacja skrobi ziemniaczanej kwasem oleinowym w obecności lipazy z Candida antarctica w polu mikrofalowym oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego. Polimery, 61(6), 442–448. https://doi.org/10.14314/polimery.2016.442